Skal skoldkopper bare overstås?

Hvorfor er det en god ide at tage stilling til skoldkopper?

Det er stadig en eksisterende overbevisning i Danmark. Det er dog stadig en sygdom, der kan være meget ubehagelig for dit barn og kan lægge byrde på familielivet med bekymringer, missede ferier og mange sygefraværsdage.

Nogle vælger at forebygge skoldkopper ved vaccination – som så meget andet i et barneliv, er det en forældrebeslutning, hvad man gør. Det kan være en god idé at kende mere til sygdommen, før du træffer beslutningen.

Hvorfor er det en god ide at tage stilling til Skoldkopper?

Skoldkopper er en meget smitsom sygdom. Faktisk er der 75% risiko for, at dit barn får sygdommen inden 5 års alderen, og 9 ud af 10 har haft sygdommen inden 10 års alderen.

Skoldkopper er en virussygdom, der smitter ved dråbesmitte. Efter virus er kommet ind i kroppen gennem luftvejene, reproducerer den sig, så der til sidst er så meget virus i kroppen, at der opstår symptomer – skoldkopper. Virus smitter også fra blærer på huden.

En skoldkoppesmittet person smitter i gennemsnit 10-12 modtagelige personer.

Hvor mange børn har du?

Forvent op til

5 sygedage

Forvent op til

10 sygedage

Forvent op til

15 sygedage

De fleste skoldkoppesmittede børn oplever sygdomsfølelse, appetitløshed, ømhed i halsen og kløe fra det karakteristiske udslæt i mellem 7 – 9 dage. Børn har gennemsnitligt 250-500 læsioner, når de har skoldkopper, og hvis børnene er meget små, kan det være svært for dem at forstå, at de ikke må klø i læsionerne, hvilket øger risikoen for infektion og kosmetiske ar. Det kan gøre sygdomsforløbet mentalt krævende for for både barn og forældre.

Forældrebekymringer og frustrationer kan også opstå i forbindelse med et barns sygdomsforløb, og nogle gange i så høj grad, at det kræver en tur forbi lægen; skoldkopper alene er årsag til 11.000 årlige konsultationer hos de danske praktiserende læger.

Alvorlige sygdomsforløb

Der er over 3000 børn og unge, der hvert år oplever komplikationer til skoldkopper. Dette drejer sig ofte om bakterielle infektioner i hud og/eller bløddele som eksempelvis nerver, muskler eller blodkar.

Sådanne infektioner er typisk forårsaget af stafylokokker eller streptokokker og kan bl.a. vise sig som:

Årligt ender omkring 300 danske børns skoldkoppeinfektioner desværre i alvorligere forløb med hospitalsbesøg og medicinsk behandling. Disse forløb kan vise sig som superinfektioner, lungebetændelse, blodforgiftning eller nekrotiserende fasciitis (kødædende bakterie), der har spredt sig til dybere væv, som underhud og muskulatur.

Det kan også være komplikationer i nervesystemet. Disse opstår i ca. et ud af 2.000 tilfælde af skoldkoppeinfektion hos børn. Dette kan være tilstande som:

Nogle af disse komplikationer kan forårsage varige mén og i sjældne tilfælde død. I Danmark har vi heldigvis behandling i høj kvalitet og dødsfald ses derfor sjældent.

Både raske og syge børn kan opleve et kompliceret forløb af skoldkopper, så man kan ikke forudsige om et forløb bliver svært eller ej på forhånd.

Dog findes der særligt udsatte grupper, der har øget risiko for et kompliceret skoldkoppeforløb. Du kan læse mere om risikogrupper her (LINK TIL SEPARAT SIDE OM RISIKOGRUPPER)

Helvedesild

Efter skoldkoppeudbruddet går virus i dvale i nervesystemet, og mange år senere kan den reaktiveres pga. stigende alder eller nedsat immunforsvar og forårsage en anden sygdom kaldet helvedesild.

Helvedesild kan starte med lette symptomer som hovedpine og et par dage med sygdomsfølelse. Derefter mærker man ubehag i et afgrænset hudområde i form af kløe, prikken, svien og smerter.

Det påvirkede hudområde er begrænset til enten venstre eller højre halvdel af ansigtet eller kroppen. I løbet af ca. 3-6 dage kommer der et udslæt med små blærer i det smertefulde område. Efter blærerne er helet, kan du få pigmentforandringer  på huden.

Smerterne ved helvedesild kan variere meget, men kan blive meget stærke. De tager til i løbet af 1 uge for derefter at aftage. Nogle kan have smerter i uger, måneder og sågar år efter helvedesild.

Selv om både skoldkopper og helvedesild er forårsaget af samme virus, er det to forskellige sygdomme. Det er muligt at forebygge helvedesild ved vaccination.

Langt de fleste vil være immune overfor skoldkopper resten af livet efter den primære infektion.

Denne hjemmeside er underlagt etiske regler for lægemiddelindustrien, og produktspecifik information må ikke fremgå. Har du derfor nogen spørgsmål,kan vi kun besvare dem, hvis de sendes til dpoc_denmark.iceland@merck.com

DK-NON-01004 - 10/5 2022